«Σε τι βοηθά λοιπόν η ποίηση»;*

Πολλές απαντήσεις θα μπορούσαν να δοθούν στο ερώτημα αυτό, αλλά και πολλά τα ερωτήματα που θα μπορούσαν ταυτόχρονα να εγερθούν.

Συχνά, κοιτάζοντας τον πραγματικό κόσμο καταφεύγουμε σε μια νοητική παρηγοριά, που θα μπορούσε να είναι η συγγραφή. Άλλες φορές, όταν συγκρούονται μέσα μας φωνές λογικής και συναισθήματος, μπορούμε είτε να έρθουμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας στο χαρτί είτε να το αποφύγουμε. Το χαρτί θα παραμείνει «ένας σκληρός καθρέφτης», όπως έχει πει ο Σεφέρης. «Σκληρός καθρέφτης» για εκείνα που ήμασταν, που κάναμε, που είπαμε, για όσα κουβαλάμε στις φλέβες μας και χάραξαν το δέρμα μας. Παρ’ όλη την «σκληρότητα» γυρνάμε εκεί, σαν να είναι ένας πιστός σύντροφος που δεν εγκαταλείπουμε, κι ας γίνεται «το καταφύγιο που φθονούμε» (Καρυωτάκης).

«Σε τι βοηθά η ποίηση, λοιπόν»; Στο χτίσιμο μιας ουτοπίας;

«Γράφω, όπως κανείς ανοίγει τις φλέβες του» (Σεφέρης). Για ποιο λόγο; Γιατί δεν κρατάς τα ποιήματά σου στο συρτάρι; Τι σε σπρώχνει να μοιραστείς το απόσταγμα της μοναξιάς σου; Καταφέρνουν τα λόγια να γίνουν νικητές της πάλης σου; «Ανοίγεις τις φλέβες σου» για να κάνεις αφαίμαξη όσων κουβαλάς ή για να μυρίσει θάνατο η νιότη του μυαλού σου;

Ποια είναι η πράξη που ταιριάζει στη σιωπή και ποια μπορεί να συνοδεύσει τις κραυγές σου; Η Ποίηση. Αυτή σε βοηθά να δεις τον κόσμο πέρα από την αντικειμενική πραγματικότητα, αυτή δρα και αυθύπαρκτα, χωρίς να εγκλωβίζεται σε ποίημα.

Για την Ποίηση, λοιπόν, ο λόγος.

Μια πράξη ζωντανή.

Ένα παιδί από τα σωθικά μας.

*Το κείμενο αυτό εκφωνήθηκε σε μια εκδήλωση της Λογοτεχνικής Ομάδας των Φοιτητών Παν/μίου Πατρών πριν πολλά πολλά χρόνια. 🙂

Ο στίχος είναι του Μανώλη Αναγνωστάκη.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s