Η αόριστη προσδοκία του τίποτα

Χειρότερα από το τίποτα είναι η αναμονή γι’ αυτό.

Υπάρχει μια αίσθηση αδράνειας και αναμονής. Αναμονή για το καλύτερο ή το χειρότερο; Μάλλον για το δεύτερο. Και σ΄αυτό το κλίμα αναμονής αναρωτιέται κανείς πώς να πράξει, αν μπορεί να κάνει κάτι. Η ερώτηση αυτή πιθανόν υπάρχει στο μυαλό πολλών, ωστόσο δεν προχωρά σε απάντηση. Μπορούν αυτές οι εκλογές να καταφέρουν κάτι; Πολλοί πιστεύουν πως όχι. Ότι θα είναι μια από τα ίδια ή ότι θα δούμε («ανίερες» κατά τ’ άλλα) συμμαχίες των πολιτικών προσώπων προκειμένου να διαφυλάξουν τα κεκτημένα τους (;) ή αλλιώς «να σώσουν το τομάρι» τους ή, πολύ πιο απλά, να υποκύψουν στην μ-εθιστική γοητεία της εξουσίας.

Και μεις πώς αντιδράμε σ’ αυτή τη πιθανή πραγματικότητα; Πόσο ακόμα θα υπερασπίζουμε το σύστημα; Περιμένοντας τι; Ότι θα επιστρέψουμε σε μια ομαλή καθημερινότητα, όπως την ξέραμε πριν λίγο καιρό; Και όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτό είναι που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Μπροστά υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι: για το καλύτερο ή το χειρότερο. Προς το παρόν βαδίζουμε ολοταχώς για το χειρότερο, μιας και η ανοχή και η αντοχή μας ακόμα δεν έχουν εξαντληθεί (πόσο ακόμα, άραγε;). Υπάρχει αυτή η αόριστη προσδοκία για κάτι που τείνει να εξισωθεί με το τίποτα.

Θα ήθελα πολύ να κλείσω καταλήγοντας σε κάτι αισιόδοξο. Το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι με τον συλλογικό αγώνα θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Από τη μια πλευρά,  αισθάνομαι ότι απουσιάζει ατή η ιδεολογία που θα μπορούσε να μας ενώσει. Από την άλλη, όμως, ποια ιδέα περιμένουμε πέρα από την αξιοπρέπεια μιας καλύτερης και δικαιότερης ζωής;

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under Uncategorized

2 responses to “Η αόριστη προσδοκία του τίποτα

  1. vasiliki

    ευτυχώς τα αυτονόητα επαναδιαπραγματεύονται από όλες τις δυνάμεις μας διανοητικές και συναισθηματικές, αυτό και μόνο -όπως λες και εσύ- είναι αρκετό για να δώσει ελπίδα για δράση….θα απαιτήσει χρόνο και πόνο αλλά απαιτείται πρώτα η εσωτερική δράση…..πάντως η αρχή πάντα γίνεται, ακόμα και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε, όταν νιώθουμε τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια μας!

  2. Ή θα κολυμπήσουμε ή θα πνιγούμε;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s